Så dina egna Pioner

Att så sina egna pionplantor och följa fröets väg från sådd till blommande planta är ett underbart nöje som jag fastande för redan för 20 år sedan. Detta ämne föreläste jag om på mässan Nordiska Trädgårdar på Älvsjö i Stockholm våren 2018. Det blev väldigt uppskattat så jag har valt att sammanfatta föreläsningen lite kort här nedan. Man får inte ha bråttom för det går inte att stressa fröerna, dom gror när dom gror, men det finns genvägar! Har du inga egna pionfröer så går det att köpa olika sorter av mig. Maila till mig (infoATpiontorpet.se) så skickar jag lista på vilka frön som finns.

Vanligtvis finns det två olika metoder att så pionfrön. Utomhusmetoden eller Inomhusmetoden.
Vilken som är bäst, är den metoden du faktiskt använder. Nedan beskriver jag båda metoderna!

UTOMHUSMETODEN
är vanligast och enklast, men låter helt enkelt moder natur sköta nästan allt.
Fröna sås i jord utomhus, direkt efter skörden. Om du vill ha bra koll på fröna du sått, och slippa rensa bort dem av misstag, så är det bra att så dem i krukor. 3-5 frön per kruka är lagom. Platskrukor håller fukten bra och tåg att grävas ner. Krukorna bör vara djupa, tänk fruktträd/roskrukor/klematiskrukor, rejält djupa alltså. Urdiskade juice/mjölkpaket funkar bra. Detta för att pionen utvecklar sitt rotsystem nedåt först, långt innan det syns något livstecken över ytan. Därför bör du använda djupa krukor, så plantan blir stark, men ett välutvecklat rotsystem redan från start. Lägg grus överst i krukan, för att behålla fukten och hålla fröna på plats. Sätt i etikett med frö-föräldrarna. Jag glömmer annars fort...
För att hindra oinbjudna gäster rafsa runt i krukan (katter, fåglar...) placeras lämpligast ett kompostgaller över krukorna. Eller om du sår i pallkrage: skydda med nät, galler, eller liknande.

UTOMHUS-metoden kort sammanfattning:
Såtid: Direkt när fröna mognat, dvs när frökapslarna är mogna på pionplantan.
Krukstorlek: 12-14 cm plast (eller lerkruka​) plast håller fukten jämnare, lerkruka torkar ut snabbare.
Jord: Såjord​, helst sandblandad. Bottna gärna med lite rosjord.
Antal frön: 3-5 per kruka​
Sådjup: 1-2 x fröstorlek
Täck sådden med ett lager grov sand eller grus., så fåglarna inte kan picka upp fröna ur krukan.
Gräv ner krukan utomhus, lämpligast under pionplantan då sått fröna ifrån, eller i en pallkrage med andra fröbebisar. Håll sådden fuktig, men ej blöt, under torrperioder.​
​Tidigt nästa vår/sommar gror fröna. Ev. kan det dröja ytterligare ett år innan fröna gror. Bladen väntas tidigast(!) sommaren efter sådd, oftast sommar 2. Blommor väntas år 6-7 efter sådd.

Det finns även en INOMHUS-metod. Skriver om den här vid tillfälle.